Архив опросов
Ваш пол?
Время - это:
Вы:
Какая из вечных ценностей самая быстротечная:
Самая лучшая халява - это:
У вас за окном сейчас:
я люблю:
Я:

Главная / Рефераты / Медицина / Харчування вагітної жінки


Харчування вагітної жінки - Медицина - Скачать бесплатно


Під час вагітності збільшуються витрати внутрішніх енергетичних ресурсів жіночого організму — спочатку на розвиток плода, матки, плаценти, молочних залоз, потім на пологи. Крім того, у період вагітності створюється енергетичне депо (жировий запас), що використовується під час лактації. Усі ці витрати енергії мають постійно поповнюватися, тому вагітні жінки потребують повноцінного харчування.

Існує помилкова думка, що вагітна жінка повинна значно змінити свій звичайний раціон, включивши в нього особливі, найчастіше дорогі продукти. Навпаки, звичайна проста їжа може бути здоровою і корисною. Звичайно, вона має бути збалансованою за основними поживними властивостями. Норми потреб у поживних речовинах і енергії для вагітних жінок наведені в табл.1.

Таблиця 1

Норми потреб у поживних речовинах та енергії для вагітних жінок

Назва поживних інгредієнтів

Рекомендовані величини для жінок, г

у звичайному стані

під час вагітності, особливо

Білок

66

96

У тому числі тваринний

36

56

Жири

73

85

Вуглеводи

318

348

Енергетична потреба

Кількість, ккал

2200

2550

Мінеральні речовини, мг

Фосфор

1200

1650

Кальцій

800

1100

Магній

400

450

Залізо

18

38

Цинк

15

20

Йод

0,15

0,18

Вітаміни, мг

С

70

90

А

800

1000

Е

8

10

Д

2,5

12.5

В1

1,1

1,5

В2

1,3

1,6

В6

1,8

2.1

Ніацин

14

16

Фолієва кислота*

180

400

Селен*

55

65


* Рекомендовано Dietary Allowances, 1989 р.

З перших днів вагітності організм жінки потребує надходження повноцінних білків — основного будівельного матеріалу для клітин плода, що розвивається. Встановлено, що при білково-калорійній недостатності у вагітної жінки підвищується ризик розвитку малокрів'я, зниження імунітету, передчасних пологів, уроджених порушень розвитку плода, народження маловагового плода, розвитку інфекцій, анемії в немовляти, зниження захисних властивостей молока та терміну лактації в матері. Однак, слід пам'ятати, що при наявності надлишку білка в раціоні — більше 20% за калорійністю — також існує ризик ускладнень у дитини.

У другій половині вагітності потреба в білку збільшується (додатково 30 г за добу). До того ж особливу роль відіграють білки тваринного походження, що мають складати близько 60% від загальної кількості білка в раціоні. Джерелом тваринних білків є такі продукти, як м'ясо, риба, а також молоко, кисломолочні продукти, сир, горіхи, яйця. З пташиного м'яса найкращий продукт для вагітних жінок — куряче м'ясо (без шкіри) або куряче філе, що містить близько 20% легкозасвоюваного білка.

Під час вагітності збільшується потреба у вуглеводах і жирах, що входять до складу всіх тканин організму та є важливим джерелом енергії. Крім того, до складу жирів входять також жиророзчинні вітаміни (А, Е, К, Д). Причому частку рослинних жирів рекомендується збільшити до 35-40%. Із рослинних жирів можна використовувати соняшникову, кукурудзяну, маслинову олію (приблизно 2 столові ложки за день), а з тваринних — вершки, вершкове масло (20 г), сметану (30 г).

Вуглеводи вагітна жінка повинна отримувати за рахунок продуктів, багатих на рослинну клітковину (хліб із борошна грубого помелу, крупи — гречана, вівсяна, пшоняна, овочі, фрукти, натуральні соки). Ці продукти, крім вуглеводів, містять вітаміни, мінеральні речовини, поліпшують функцію травлення. Добове вживання цукру варто обмежити до 40-50 г.

Під час вагітності значно зростає потреба у вітамінах, недостатній їх вміст у раціоні призводить до різних порушень в організмі матері та плода.

Таблиця 2

Основні джерела вітамінів, необхідних жінці під час вагітності

Вітамін

Функція

Природне джерело

Вітамін А

Діє як антиоксидант, зміцнює імунну систему. Відіграє роль у формуванні нічного зору. Підтримує здоров'я шкіри, зовнішніх шарів тканин і органів.

Рибне печінкове масло, печінка, зелені й жовті овочі, яйця, молоко та молочні продукти, фрукти жовтого кольору.

В1 (тіамін)

Допомагає травленню, необхідний для вироблення енергії. Підтримує нормальне функціонування нервової системи, м'язів і серця.

Дріжджі, рисове лушпиння, продукти з цілого зерна, овес, арахіс, свинина, більшість овочів, банани, молоко.

В2 (рибофлавін)

Сприяє метаболізму вуглеців, жирів і білків. Необхідний для загоєння і підтримки здорових шкірних покривів, нігтів і волосся. Допомагає регулювати кислотність в організмі.

Молоко, печінка, нирки, дріжджі, сирі листові зелені овочі, риба, яйця.

ВЗ (ніацин)

Необхідний для вироблення енергії і нормального функціонування мозку. Допомагає відновлювати баланс цукру та холестерину в крові. Підтримує здоров'я шкірних покривів. Допомагає запобігти головним болям.

Печінка, гриби, тунець, м'ясо курчати, лосось, м'ясо ягняти, аспарагус, капуста качанова, помідори, скумбрія, індичка, кабачки і гарбуз, цвітна капуста, продукти з цілого зерна, пивні дріжджі, нирки, проросла пшениця, риба, яйця, смажений арахіс, авокадо, фініки, сливи, інжир.

В 5 (пантотенова кислота)

Необхідний для нервової системи і мозку. Допомагає виробленню енергії та переробці жиру. Позитивно впливає при боротьбі зі стресом. Підтримує здоров'я волосся і шкіри.

М'ясо, цілозернові продукти, проросла пшениця, висівки, нирки, печінка, серце, зелені овочі, пивні дріжджі, горіхи, м'ясо курчати, меляса.

В 6 (піридоксин)

Сприяє травленню, нормальному функціонуванню мозку і виробленню гормонів. Регулює вироблення статевих гормонів. Природний антидепресивний і сечогінний засіб. Знімає нудоту і м'язові судоми.

Водяна хрінниця, банани, гарбуз, броколі, цвітна капуста, аспарагус, сочевиця, червона квасоля, цибуля, пивні дріжджі, пшеничні висівки, проросла пшениця, печінка, серце, нирки, диня, капуста качанова, меляса, молоко, яйця, яловичина, зернові.

В12 (ціанкобаламін)

Допомагає організму засвоювати білок. Необхідний для вироблення енергії. Запобігає анемії. Сприяє концентрації, пам'яті та врівноваженості, стійкості при стресах.

Устриці, сардини, м'ясо ягняти, креветки, сир. печінка, яловичина, свинина, яйця, молоко, нирки.

Біотин

Сприяє засвоєнню незамінних жирів. Підтримує здоров'я шкіри, волосся і нервів. Знімає м'язові болі.

Горох, помідори, цвітна капуста, салат, грейпфрути, кавуни, мигдаль, фрукти,

пивні дріжджі, яловичина, печінка, яйця, молоко, нирки, нерафінований рис? зернові.

Фолієва кислота (фолацин)

Необхідна для нормального функціонування мозку і нервової системи. Якщо приймати до зачаття і на ранній стадії вагітності, можна запобігти ушкодженню спинного мозку. Запобігає анемії і захищає від внутрішніх паразитів і харчових отруєнь.

Темно-зелені листові овочі, морква, дріжджі, арахіс, кунжут, фундук, волоський горіх, печінка, яєчний жовток, дині, абрикоси, гарбузи, авокадо, боби, цілозернові продукти і житнє борошно.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Діє як антиоксидант і зміцнює імунну систему. Допомагає в боротьбі зі стресом. Заліковує рани. Природний проносний засіб. Підвищує еластичність шкіри. Необхідний для здоров'я серця.

Цитрусові, перець, водяна хрінниця, ягоди, лимони, ківі, Дині, зелені листові овочі, помідори, цвітна капуста, картопля і топінамбур.

Вітамін D (ергокальциферол, холекальциферол)

Сприяє засвоєнню кальцію організмом і підтримує кістки міцними. Допомагає в лікуванні кон'юнктивіту. Якщо приймається разом із вітамінами А і С, то зміцнює імунну систему.

Жирна риба, наприклад, оселедець, скумбрія, лосось і сардини, молоко, сир, устриці, яйця.

Вітамін Е (d-альфа токоферол)

Антиоксидант. Допомагає організму засвоювати кисень. Підтримує здоров'я серця і кровоносної системи. Покращує шкіру і прискорює загоєння ран. Сприяє плодючості. Знімає втомленість.

Нерафінована соняшникова і кукурудзяна олія, проросла пшениця, боби сої, лосось, сардини, тунець, арахіс, броколі, брюссельська капуста, топінамбур, листові зелені овочі, злакові, боби, збагачене борошно, цілозернові продукти, цілозернові пластівці, яйця.

ЖНК (жирні незамінні кислоти: омега 3 і омега 6)

Необхідні для нормального функціонування мозку і нервової системи. Відіграють золь у запобіганні прееклампсії. Знижують холестерин. Покращують зоботу серця.

Рослинні олії (з пророслої пшениці, льняного сім'я, сафлору (крокусу), соняшнику, сої та арахісу), арахіс, насіння соняшнику, насіння гарбуза, насіння конопель, кунжут, волоські горіхи, мигдаль, горіхи пекан, авокадо, жирна риба.

Вітамін К (філоквінон)

Відповідає за згортання крові.

Зелені листові овочі, картопля, водяна хрінниця, горох, квасоля, йогурт, люцерна, яєчний жовток, соняшникова олія, соєве масло, рибне печінкове масло, бурі водорості.



Мінерал

Функція

Найкраще природне джерело

Кальцій

Необхідний для здоров'я серця, нервової системи і м'язів. Покращує шкіру, кістки і зуби. Знімає м'язові болі та судоми. Підтримує кислотно-лужний баланс в організмі.

Молоко та молочні продукти, всі сири, пивні дріжджі, сливи, маїсові коржики, петрушка, соєві боби, сардини, лосось, арахіс, волоський горіх, насіння соняшнику, сушений горох, зелені овочі.

Хром

Регулює рівень цукру в крові, вгамовує голод і зменшує сильний потяг до їжі. Необхідний для здоров'я серця.

Пивні дріжджі, хліб з не просіяного або житнього борошна, зелений перець, пастернак, кукурудза, м'ясо ягняти, картопля, устриці, яйця, м'ясо курчати, кукурудзяна олія, морські молюски.

Залізо

Запобігає анемії та втомленості. Покращує тонус шкіри. Сприяє опору організму хворобам і допомагає загоєнню ран.

Свиняча печінка, яловичі нирки, серце і печінка, борошно, сирі молюски, курага, червоне м'ясо, яєчний жовток, устриці, горіхи і насіння, родзинки, горох, аспарагус, меляса, вівсяне борошно.

Магній

Необхідний для вироблення енергії. Зміцнює кістки і зуби. Забезпечує здоров'я м'язів, включаючи серцевий м'яз, а під час вагітності і матку. Підтримує міцну нервову систему.

Горіхи, фініки та інжир, лимони, грейпфрути, жовта кукурудза, насіння, темно-зелені овочі, яблука.

Марганець

Необхідний для здорових кісток, хрящів, тканин і нервів. Допомагає знімати втому. Стабілізує рівень цукру в крові. Обов'язковий для нормального функціонування мозку.

Виноград, горіхи, водяна хрінниця, ананаси, бамія, цикорій-ендивій, зернові пластівці, ягоди, лимська квасоля, буряк, зелені листові овочі, горох, яєчний жовток, цілозернові пластівці.

Молібден

Виводить перероблені продукти з організму. Запобігає анемії. Зміцнює зуби.

Помідори, проросла пшениця, свинина, сочевиця, квасоля, темно-зелені листові овочі, цільнозернові продукти.

Фосфор

Бере активну участь у будівництві м'язової тканини. Сприяє лактації. Підтримує здоров'я зубів і кісток. Сприяє виробленню енергії і метаболізму.

Присутній у більшості продуктів.

Калій

Виводить перероблені продукти з організму. Підтримує в ньому баланс рідини. Гарантує здорові нерви і м'язи. Залучений до процесів метаболізму та підтримки рівня цукру в крові.

Цитрусові, водяна хрінниця, всі зелені листові овочі, листя м'яти, насіння соняшнику, банани, картопля, гриби, цвітна капуста, гарбуз, кабачки.

Селен

Антиоксидант. Знімає запалення. Сприяє здоров'ю серця. Необхідний для обміну речовин.

Тунець, устриці, меляса, сир, гриби, проросла пшениця, цибуля, помідори, броколі, кабачки, оселедець, висівки.

Натрій

Підтримує баланс рідини в організмі. Необхідний для нормального функціонування нервів і м'язів.

Сіль, оливки, креветки, м'ясо, пластівці, буряк, краби, шинка і бекон, раки, морква, цукровий буряк, артишоки, сушена яловичина, мозок, нирки.

Цинк

Необхідний для одужання, важливий для росту. Контролює гормони, які посилаються репродуктивними органами. Знімає стрес. Допомагає формуванню кісток і зубів. Необхідний для вироблення енергії. Зміцнює імунітет.

Імбирний корінь, яловичина, свинина, м'ясо ягняти, проросла пшениця, пивні дріжджі, креветки, насіння гарбуза, горіхи, яйця, овес, сухий розщеплений горох, ріпа, гірчиця.


Однак слід пам'ятати, що надлишок вітамінів також дуже шкідливий. У літньо-осінній сезон потреба в найважливішому вітаміні С покривається за рахунок фруктів і овочів, у зимово-весняний період, можливо, треба додатково приймати вітамінні препарати.

Дуже важлива для нормального розвитку плода (профілактики дефектів невральної трубки зародка плода) фолієва кислота, тому цей вітамін необхідно обов'язково призначати додатково з самого початку вагітності протягом 12 тижнів (0,8 мг за добу). Якщо в жінки в анамнезі мало місце ураження невральної трубки плода, добова доза фолієвої кислоти перед настанням вагітності та в перші три місяці вагітності повинна складати 4 мг.

Потреба в мінеральних речовинах (особливо в кальції, фосфорі, залізі, магнії, цинку, йоді) зростає з початку вагітності. Джерелом кальцію є молоко, сир, жовток яйця. На залізо багаті бобові, листові овочі, молоко, яйця, м'ясо (яловиче, куряче), риба.

Кухонну сіль можна вживати до 10 г на добу в першу половину вагітності. Вагітна жінка не повинна відчувати спрагу, необхідно випивати близько 1,5 л вільної рідини (вода, компот, неміцний чай) за добу. Однак уживати безалкогольні газовані напої (фанта, спрайт, кока-кола і т. п.) вагітна жінка не повинна.

Збільшення маси тіла жінки під час вагітності в середньому має складати:

10-11 кг (приблизно 250 г за тиждень) для жінок середнього зросту з нормальним харчуванням;

12-13 кг (приблизно 300 г за тиждень) для жінок зі зниженим харчуванням;

5-6 кг для жінок з надлишковою масою тіла.

Вагітна жінка не повинна худнути, маса її тіла має збільшуватись, особливо в другому і третьому триместрах вагітності. При складанні раціону вагітної жінки слід ураховувати її індивідуальні особливості (зріст, початкову масу, конституцію, спосіб життя, фізичне навантаження) і строк вагітності.


Таблиця З

Приблизний добовий набір продуктів для вагітної жінки

Продукти

Кількість, г

Брутто

Нетто

Хліб житній

100

100

Хліб пшеничний

100

100

Борошно пшеничне, вироби з борошна

50

50

Крупа, макаронні вироби

60

60

Картопля

300

200

Овочі, зелень

500

400

Фрукти, соки

200

180

Сухофрукти

20

18

Цукор, солодощі

50

50

Чай

0,3

3

М'ясо, птиця

180

126

Риба (судак)

100

50

Молоко

250

250

Кисломолочні продукти

200

200

Сир із кислого молока, нежирний

100

100

Сметана

30

30

Масло тваринного походження

20

20

Олія

25

25

Яйце

1 штука

47


Режим харчування — 4 рази на день у першій половині вагітності і 5—6 разів на день невеликими порціями — у другій. На сніданок і обід краще вживати продукти, багаті на білок: м'ясо, рибу, яйце, на вечерю — рослинну, молочну їжу, на ніч — склянку кефір}. їжа має бути різноманітною, свіжою, не дуже гарячою.

Зразок одноденного меню

Сніданок: котлети парові з курячого філе, гречана каша, салат із буряка з олією, шматочок хліба. Чай.

Сніданок 2: склянка молока, сухарик.

Обід: борщ або овочевий суп, риба відварена чи тушкована з картопляним пюре, 2 шматочки хліба, компот.


Підвечірок: салат із моркви і яблука зі сметаною, банан, йогурт.

Вечеря: нежирний сир або сирники, відвар шипшини (склянка соку), перед сном – склянка кефіру чи кисляку.




Назад
 


Новые поступления

Украинский Зеленый Портал Рефератик создан с целью поуляризации украинской культуры и облегчения поиска учебных материалов для украинских школьников, а также студентов и аспирантов украинских ВУЗов. Все материалы, опубликованные на сайте взяты из открытых источников. Однако, следует помнить, что тексты, опубликованных работ в первую очередь принадлежат их авторам. Используя материалы, размещенные на сайте, пожалуйста, давайте ссылку на название публикации и ее автора.

281311062 © il.lusion,2007г.
Карта сайта
  
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Союз образовательных сайтов