11.06 19:2917 причин, по которым люди изменяют своим партнерам[УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 18:39Такеши Китано наградят на открытии ММКФ[Film.Ru]
11.06 18:39Пэрис Хилтон залетела?! (Фото)[УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 18:33Домогаров успел попрощаться с сыном[УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 17:38Дениз Ричардс и Чарли Шин через суд выясняют, делать ли детям прививки[УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 16:37Самые несексуальные мужчины 2008 года[УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 16:12Сегодня на "Кинотавре": воровство, наркотики и поломанные жизни[Film.Ru]
11.06 15:33В Австралии учредили стипендию имени Хита Леджера[Film.Ru]
11.06 15:22Пол МакКартни решил поконкурировать с Анжеликой Рудницкой [УКРАИНСКИЙ МУЗЫКАЛЬНЫЙ ПОРТАЛ]
11.06 15:09У пиарщика прорвало чувства[Film.Ru]
Время - это:
длительность бытия
 
20.17%
пространство в бытии
 
10.73%
последовательность существования
 
13.34%
форма существования материи
 
15.66%
течение суток за сутками
 
15.62%
не существует
 
7.13%
лечит.....
 
17.36%
Архив

Главная / Украинские Рефераты / Образотворче мистецтво / Мозаїки Візантії


Мозаїки Візантії - Образотворче мистецтво - Скачать бесплатно


План

1. Мозаїка у християнстві

2. Мозаїка у Візантії

3. Мозаїки в епоху іконоборства

4. "Македонське відродження"

5. Відомі мозаїки Софійського собору

6. Мозаїчний розпис монастиря в Дафні

7. Мозаїка: ренесанс

1. Мозаїка у християнстві

В історії культури навряд чи можна знайти мистецтво складніше, ніж візантійське – перш за все поєднанням основ, які здавались непоєднуваними, бо ту схрещувались найрізноманітніші художні традиції. Труднощі становлення такого мистецтва, важкі пошуки нового стилю випливали також із складності тих завдань, які християнська церква, що утверджувалась, ставила перед мистецтвом.

Константинополь вбирав у себе все – і абстрактних орнамент Сходу, і те живе, що уціліло від важкої застиглої сили Риму, і нову архітектуру храмів та багатообіцяючі досягнення мозаїчного мистецтва, лінійну виразність сірійської художньої школи та шляхетне відлуння еллінізму – словом, всі пошуки і всі впливи, що переплітались у багатонаціональному світі, – а потім поступово переплавляв це все у струнку художню систему.

При імператорові Костянтині на початку IV ст. християнство стає офіційно визнаною релігією і займає позицію вірного прислужника державній владі, майстерно поєднуючи проповідь аскетизму з непомірною пишнотою храмів і пишністю побуту високопоставлених церковних діячів. На візантійське мистецтво і на смаки візантійського суспільства величезний вплив робило сусідство з країнами Сходу - носійками якнайдавніших культур, природними багатствами, що рясніли до того ж.

З цих країн до Європи через Візантію струмував нескінченний потік коштовностей, азіатських коштовностей і небачених доти предметів розкоші. У цих народів культ пишноти був доведений в аристократичних шарах суспільства до меж, що вражали уяву європейців.

Монументальне мистецтво, архітектура і всі види матеріальної культури Візантії носили на собі явний відбиток цього впливу, цього прагнення до величі і багатства; все вдягалося в пишний одяг, блищало яскравими фарбами, золотом і коштовними каменями.

Мозаїчне мистецтво своєю нарядною багатоколірністю і величавою монументальністю особливо відповідало цим прагненням і прийняло небачений розмах з початку середньовічного періоду в будівництві грандіозних храмів - храмів нового культу, що торжествував свою остаточну перемогу над язичеством.

Мозаїчний живопис на стінах храмів був потрібний не тільки для того, щоб примножувати їх пишність, але і як супутній момент релігійної пропаганди. Пастирі церкви стверджували, що живопис на стінах храму повинен розкривати суть християнської релігії безграмотним, що моляться, але не можуть читати книг духовного змісту.

Мозаїка повинна була також укріплювати в народі уявлення про священне призначення імператорської влади і про непорушність основ офіційної релігії.

У цей початковий період торжества нового віросповідання художники, творці мозаїк в християнських базиликах, користувалися не тільки цілком успадкованою від грецьких і римських майстрів технікою, але і відверто запозичували з язичницького мистецтва багато образів і символів, додаючи їм новий сенс.

Прикладом цієї особливості ранньохристиянських мозаїк можуть служити мозаїки усипальні св. Констанції в Римі, що відносяться до IV ст. Тут на білому мозаїчному фоні зображена сцена збору винограду. Все, що показане на цій картині: Амури, ягнята, птахи (так само як і загальний характер композиції), - пройнято ясним життєрадісним світобаченням античності.

До цієї ж категорії слід віднести відому мозаїку в церкві св. Пуденціани в Римі, що зображає Христа в оточенні апостолів, мозаїку в мавзолеї Галли Плацидії в Равенні, що показує Христа у вигляді доброго пастиря, оточеного ягнятами, на тлі гористого пейзажу з темно-синім небом, і деякі інші.

Всі мозаїки цього перехідного часу пройняті реалістичними традиціями римського мистецтва і античним розумінням краси людини і природи, що оточує її.

Колорит цих картин IV і V ст., викладених із смальтовых кубиків, відрізняється різноманітністю і яскравістю фарб, що свідчать про великі успіхи римських скловарів. Характерна поява синього фону замість білого, звичайного для перших століть Римської імперії. Згодом, в період повного розквіту візантійського церковного мозаїчного живопису, сині фони витісняються золотими.

2. Мозаїка у Візантії

Мозаїка, що остаточно зміцнилася у Візантійській державі в початкові роки його існування, пов’язала з ним свою долю назавжди. Вона, як ніякий інший вид образотворчого мистецтва, відображала і рівнем своєї технічної оснащеності, і манерою трактування художніх образів, і ідейним змістом своєї тематики всі найважливіші події багатовікової історії візантійського суспільства. Вона покривалася золотом і множилася, коли країна багатіла, зіщулювалася і замовкала, коли ворог стояв біля воріт, ставала особливо благочестивою і строгою в періоди посилення релігійних репресій.

Візантійські майстри-мозаїсти невпинно удосконалювали успадковану від греко-римської епохи техніку мозаїчного живопису. Вони розробили багатющу палітру смальт, незвичайно збагатили фактуру мозаїчної кладки, підсиливши її виразні засоби. Вони навчилися до кінця використовувати декоративні властивості скла і всі його оптичні ефекти. Розташовували смальтові кубики похило, під різними кутами, створюючи цим тонку гру світла на поверхні картини; вони почали зіставляти кубики в сміливих колірних контрастах з тим, щоб здалека, зливаючись, вони давали цілісний живописний образ. Так іноді, щоб додати особливо ніжний колорит якої-небудь частини зображення, вони вставляли один-два яскравих кубика, які з відомої відстані оптично розчинялися на світлому фоні, додаючи йому якнайтонший колірний відтінок, недосяжний іншими засобами. Нарешті, вони навчилися використовувати шви як один з важливих фактурних компонентів мозаїчної кладки і нерідко навмисно потовщували, підкреслювали їх.

Великого розквіту візантійський мозаїчний живопис досягає в VI ст. при імператорі Юстініані - в епоху затвердження світової могутності Східної імперії з її неосяжною територією.

На жаль, в Константинополі нічого не збереглося з мозаїк V- VI ст., які могли б характеризувати мозаїчний живопис Візантії столичної школи часу її першого розквіту. Недавно відкритий мозаїчний фрагмент в константинопольській церкві св. Миколи, на якому з величезною майстерністю зображена голова ангела, відноситься до VII ст.

З найбільш значними зразками мозаїчного живопису VI ст. ми знайомимося по пам’ятках, що збереглися на стінах церков м. Равенни - тодішнього центру візантійського наміснитцтва в Італії.

Ці розписи вважаються одним з найвидатніших пам’ятників мозаїчного мистецтва того часу. Зокрема, в церкві Сан-вітале в загальному ансамблі декоративного живопису зображені імператор Юстініан з дружиною Феодорой в оточенні їх свити. При відомій нерухомій умовності розташування фігур особи обкреслені сміливими, чіткими лініями і вражають гостротою індивідуальних характеристик. Очевидно, багато хто з них писаний з натури. Колірна характеристика їх також дуже виразна. Рожевий колір щік досягнутий включенням двох-трьох кубиків яскраво-червоної смальти. Сивіюче волосся дане поєднанням чорних і сірих кубиків.

Про високу досконалість мозаїчного живопису того часу можемо судити також по мозаїках VII ст. церкви першого Пречистого в Нікеї, які зображають трон в оточенні чотирьох фігур ангелів, що втілюють собою "сили небесні".

Ці фігури написані з великою майстерністю і виділяються на темному золоті мозаїчного фону у всьому багатстві виблискуючих фарб. Обличчя вражають своїм живим виразом.

До цінних пам’яток мозаїчного живопису VII ст. відносяться також мозаїки в Салоніках. Ці роботи відрізняються високою майстерністю виконання і багатством фарб, але, на жаль, вони дійшли до нас в сильно зруйнованому стані.

3. Мозаїки в епоху іконоборства

У епоху іконоборства, що охоплює VIII і IX ст., у візантійському храмовому живописі допускалися лише нерелігійні сюжети: зображення птахів, тварин, рослин, орнаменти. Церковні фрески і мозаїка з людськими фігурами розглядалися як прояв ідолопоклонництва і нещадно знищувалися. У імператорських палацах набув широкого поширення світський мозаїчний живопис, що прославляв військові подвиги імператорів і що зображала сцени з придворного життя.

4. "Македонське відродження"

Розквіт візантійського мистецтва, що наступив услід за епохою іконоборства, зазвичай умовно називають "Македонським відродженням", по імені династії, що царювала в ці роки.

У живописі цього періоду, що тривав близько двох століть, формується той класичний візантійський стиль, який був покликаний виразити ідею величі феодалізувавши Візантійської імперії, посилення її економічної і військової потужності і міжнародного авторитету. У мистецтві встановлюється система строгих правил і регламентація, що диктувалася інтересами централізованої влади.

У живописі, особливо константинопольської школи, що найближче стояла до двору, велику роль починає грати звернення до класичних античних традицій. При цьому необхідно відзначити, що реалістичні досягнення іконоборчої епохи були успішно використані в мозаїках подальшого часу, в перші роки Македонської династії.

Серед ранніх зразків македонського часу найбільш видатними є недавно відкриті мозаїки в константинопольському Софійському храмі, що відносяться до середини IX ст. Світський початок в живописі попередньої іконоборчої епохи знайшов свій яскравий вираз в цих мозаїках, що зображають фігури Богоматері з немовлям на руках і архангела Гаврила.

Ось що пише про ці високі твори мистецтва В. Н. Лазарев: "Цариця небесна урочисто сидить на троні. Її широка, масивна фігура, при всій монументальній замкнутості контура, вільно розгорнена в просторі. Цьому просторовому враженню немало сприяє підніжжя трону, дане в сміливому ракурсі. Замість того щоб підпорядкувати фігуру площині, мозаїст розташовує її так, як ніби вона виступає із золотого фону. У подібному трактуванні живо відчуваються пережитки того античного розуміння форми, яке можна було б назвати статуарним. І такі ж сильні античні відгомони в прекрасному, повному жіночності лиці Марії. М’який овал, правильної форми ніс, соковиті губи - все це додає йому земний характер. Але в той же час він підкуповує своєю натхненністю. Великі очі, сумні і нерухомі, є як би дзеркалом душі. Це ж своєрідне поєднання чуттєвості і натхненності вражає в чудовому лиці ангела, такому неповторному в своєму аристократизмі і в своїй яскраво вираженій індивідуальності. Є справді щось "врубелівське" в цьому дивовижному образі, що представляє, поряд з нікейськими ангелами, одне з вищих втілень візантійського генія".

У константинопольському Софійському соборі збереглися і інші мозаїки, що користуються широкою популярністю. Згадаємо деякі з них.

5. Відомі мозаїки Софійського собору

Мозаїка, на якій зображений Христос, що сидить на троні, з уклінним перед ним імператором Львом VI. Мозаїка пізнішого походження зображає імператорів Костянтина і Юстиніана, що приносять дари Богоматері. Сюди ж відносяться найважливіші пам’ятники зрілого візантійського стилю XII ст., - мозаїки південної галереї Софійського храму з тонкими по живопису зображеннями Христа, Іоанна Хрестителя і Богоматері. Цікаві також портретні зображення членів сім’ї Комнінів, що знаходяться там же. При зовнішній імпозантності портретних зображень членів сім’ї Комнінів, пишноті їх костюмів і великій кількості дорогоцінних прикрас і при деякій ідеалізації осіб, що зображаються, всі вони мають безумовно виражені індивідуальні риси, властиві реалістичному портретному живопису. Всі ці витвори мозаїчного мистецтва показують високу майстерність виконання, властиву столичній школі. Вони виявляють рідкісне уміння викликати відчуття об’ємності і глибини простору, відрізняються багатством колориту і використанням разом із золотими фонами срібних смальт.

Для останніх мозаїк цього періоду характерне щільніше укладання кубиків в порівнянні з попередніми роботами. Помітна також велика чіткість і визначеність контурних ліній.

На відміну від столичної школи провінційна візантійська школа мозаичистов може бути охарактеризована пам’ятниками з монастиря Хозиас-Лукас у Фокиде, що відносяться до середини XI в. Типи святих, їх надзвичайна виразність говорять про зв’язок цих мозаїк з місцевими народними традиціями. Контурні лінії відрізняються різкою підкресленістю і жорсткістю. Трактування фігур приймає площинний, умовний характер. Аскетичний суворий стиль живопису підкреслюється їх похмурим колоритом, в якому переважають темні, тьмяні тони.

6. Мозаїчний розпис монастиря в Дафні

Зупинимося ще на одній чудовій пам’ятці, яка, можливо, найповніше відобразила високу майстерність, досягнуту художниками-мозаїстами Візантії в XII ст., − на розписі монастиря в Дафні, поблизу Афін.

Кожна мозаїка в Дафні є самостійною композицією і разом з тим невід’ємною частиною стрункого єдиного ансамблю розпису, органічно пов’язаною з архітектурою. Потрібно відмітити, що при цьому мозаїки не покривають суцільно всі стіни, а залишають незаповненими великі поверхні, які підкреслюють барвисте багатство розпису.

Стрункі і правильні по своїх пропорціях людські фігури зображені в складних, іноді стрімких рухах і поворотах, форми передані об’ємно, хоча велику роль грає чітка лінія контурів, що додає зображенню деяку сухість.

Основне призначення мозаїк, за уявленням візантійських правлячих кругів, полягало в повчанні віруючих.

Ясність в розвитку сюжету і дохідливість до глядача мозаїк монастиря Дафні можуть служити зразком для монументального живопису.

7. Мозаїка: ренесанс

"Узяття хрестоносцями Константинополя в 1204 р. було найбільшою катастрофою, яку пережила Візантія впродовж свого довгого існування", - говорить В. Н. Лазарев в "Історії візантійського живопису". Грецькі художники, не будучи в змозі переносити безчинства хрестоносців, розбігаються по різних країнах.

Встановився період другого, так званого ренесансу Палеологовського, що тривав близько двох століть, протягом яких візантійське мистецтво, у тому числі і мозаїчне, розцвіли пишним цвітом востаннє. Глибокі соціальні потрясіння, криза всієї феодальної системи, що переживається Візантійською імперією в цю епоху, знайшли в монументальному живописі своє якнайповніше віддзеркалення.

У мозаїках цього часу крізь схематизм офіційного церковного мистецтва переглядає прагнення живописців до зображення людини зі всією глибиною і складністю його переживань. Разом з цим намічається поступовий відхід від монументальності, такої характерної для візантійського живопису попередніх сторіч.

Найранішою і безперечно найзначнішою пам’яткою палсологовського живопису XIV ст. є знамениті мозаїки монастиря Хору (Кахріе-джамі) в Константинополі. Вони характеризуються вільним і природним розташуванням людських фігур, їх органічним зв’язком з пейзажем і архітектурою, на тлі яких розгортається дія, що зображається. Невеликі, витончені фігури, повні внутрішній зосередженості, відображають прагнення художника до жанровості, інтимності і передачі тонких душевних переживань.

На цих мозаїках в реальному тривимірному просторі розміщені витончені, легкі форми архітектурних будов, які підкреслюють ритм в розташуванні і русі фігур. Особливо хороші граціозні жіночі образи цих мозаїк, пройняті тонким ліричним настроєм.

Мозаїки Кахріе-джамі характеризуються багатющою палітрою своїх тонів, що переливаються, і в колірному відношенні зараховуються фахівцями до вищих досягнень мозаїчного мистецтва. Відносно техніки викладення ці мозаїки, як і взагалі всі пізній-візантійські твори цього жанру, відрізняються застосуванням дрібних кубиків смальти правильної одноманітної форми, з ретельно відшліфованими бічними гранями, унаслідок чого сітка швів мозаїчного набору мало помітна.

Палеологовський ренесанс замикав собою великий культурний цикл, представляючи останній, завершальний етап в його розвитку. Із завоюванням Константинополя турками в 1453 р. звалився чудовий культурний центр. Для візантійського мистецтва це з’явилося ударом, від якого йому вже не призначено було облямуватися. З того часу на території колишньої Візантійської держави не було створено жодно

го скільки-небудь значного витвору мистецтва, зокрема мозаїчного.



Назад
 


Новые поступления

Украинский Зеленый Портал Рефератик создан с целью поуляризации украинской культуры и облегчения поиска учебных материалов для украинских школьников, а также студентов и аспирантов украинских ВУЗов. Все материалы, опубликованные на сайте взяты из открытых источников. Однако, следует помнить, что тексты, опубликованных работ в первую очередь принадлежат их авторам. Используя материалы, размещенные на сайте, пожалуйста, давайте ссылку на название публикации и ее автора.

281311062 (руководитель проекта)
401699789 (заказ работ)
© il.lusion,2007г.
Карта сайта
  
  
 
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Союз образовательных сайтов